Centrala Zaporojie, în pericol. Ucraina și AIEA vor să evite un dezastru nuclear

de: Cătălina Burghelea
09 12. 2022

Ucraina, prin ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că are loc o colaborare cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu scopul de a crea o zonă de siguranţă în jurul centralei nucleare Zaporojie, deţinută de Rusia. Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus MAE.

Ucraina și AIEA se tem de acțiunile rușilor la Zaporojie

„Desigur, cu toţii suntem interesaţi să ne asigurăm că toate centralele nucleare, nu numai Zaporojie, sunt sigure. Acest lucru este extrem de dificil de realizat fără a opri atacurile ruseşti cu rachete pe teritoriul Ucrainei, dar mergem înainte pas cu pas prin înţelegere reciprocă cu AIEA”, a transmis Kuleba. „Există o regulă în diplomaţie conform căreia nimic nu este convenit până când nu se agreează totul”, a punctat şeful diplomaţiei ucrainene.

ZNPP este folosită ca depozit de arme

Compania de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom a reiterat, joi, afirmaţiile Kievului că rușii folosesc uzina Zaporojie ca depozit de arme de facto. Potrivit Ucrainei, armata Moscovei a adus mai multe lansatoare de rachete lângă unitatea electrică nr. 6 a centralei.

Energoatom susține că forţele ruse plănuiau să folosească aceste proiectile pentru a lansa atacuri împotriva poziţiilor şi podurilor ucrainene de pe malul vestic al fluviului Nipru.

Kievul este în alertă maximă

ZNPP a fost bombardată periodic, de când soldații ruși au ocupat-o la scurt timp după lansarea invaziei în luna februarie, determinând AIEA să solicite crearea unei zone de siguranţă demilitarizată în jurul centralei. Manevra Kremlinului, susține Ucraina, ridică noi temeri că cea mai mare centrală nucleară din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene.

Reprezentanții Energoatom au dezvăluit că soldații ruși de la Zaporojie au amplasat mai multe lansatoare de rachete multiple Grad în apropierea unuia dintre cele șase reactoare ale uzinei. Se pare că dispozitivele ofensive sunt amplasate în noile „structuri de protecție” pe care rușii le-au construit în secret, „încălcând toate condițiile de siguranță nucleară și de radiații”.

Centrala nucleară ar putea fi folosită de Putin pentru noi atacuri

Aceste lansatoare de rachete de fabricație sovietică sunt capabile să tragă cu rază de acțiune de până la 40 de kilometri, permițând forțelor ruse să lovească malul opus al râului Nipru.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite (ONU), a plasat inspectori la centrala nucleară Zaporojie (cea mai mare din Europa) și a încercat să convingă Rusia că este necesară o zonă demilitarizată în jurul acesteia. Până acum, demersurile au eșuat.